Why?

As a result of climate change more and more heavy rainfall takes place in shorter periods of time, as well as droughts. The westland too suffers from this. The years of 1998 and 2013 serve as good examples of this, as heavy rainfall caused for great disturbances. Especially De Lier was hit hard, but apart from the town the entirety of the region also suffered on the streets, in the houses and at greenhousebussiness .

wateroverlast

It is expected such situations will happen more frequently in the future. That is why it is important to take the necessary measures. There is barely any open space left in the area of Westland. That makes it difficult to create new and extra open water to collect the surplus of precipitation. Therefore it is necessary to find creative solutions which can store, collect and discharge the surplus of water. One of the solutions would be collecting and storing the water at the place where is falls, for example on rooftops or on parking lots. These types of measures increase the ability of an area to hold the water where it falls.

veel bebouwing verharding

What?

Liermolensloot is a new residential area where 800 houses will be build. The goal of this pilot is to increase the ability of the residential area to store more water by taking climate adaptive measures on top of the legal requirements.

 

Together with the developer, urban-planners from the municipality and water specialist from the waterboard of Delfland we searched for potential climate adaptive measures to store more water in the area. Measures include urban infiltration strips, swales and open gutters leading towards swales. These measures will be integrated into the design resulting in a climate adaptive residential area.

maatregelen

With who?

The following stakeholders have played a role in coming to a cooperative solution. In this process, co-creation and participation stand central. Here follows a list of the most important stakeholders:

  • The municipality of Westland
  • Water board Delfland
  • BPD
  • SVP
  • Residence from De Lier

Stakeholder engagement & co-creation

During three workshops with different stakeholders involved, a climate adaptive design was created. One of these workshops was used for a bike tour passing different kind of climate adaptive measures for inspirational purposes. Some of the measures we saw during this tour will now be implemented in Liermolen as well. Representatives from BPD, SVP and the municipality of Westland were present, as well as an infiltration expert.

workshop 1.1.1

workshop 2.1

workshop 2.2

workshop 3.1